Hoe voorkom je die vervelende, schrale handen?

Het is geen geheim dat wij gek zijn op eigenlijk ieder seizoen van het jaar:  ook de koudere maanden hebben wat ons betreft zoveel leuks, dat we er boeken over vol kunnen schrijven! Echter zijn er, net zoals in de zomer, ook bepaalde voorzorgsmaatregelen nodig op het gebied van huidverzorging. Om die lastige ‘kwaaltjes’ van de herfst en winter te voorkomen. Wat dacht je bijvoorbeeld van schrale handen?

Je handen hebben, wanneer het kouder wordt, veel te verduren. Denk aan koude lucht als het vriest, maar ook de kachel speelt in een rol in het veroorzaken van een ruwe huid zelfs kloven die flink pijnlijk kunnen zijn. Dit komt meestal door de luchtvochtigheid. In de winter gaat de verwarming weer aan en de ramen worden minder vaak opengezet. Hierdoor wordt het in huis droog en dit werkt ten nadele van je huid. Om deze reden is huidverzorging voor de handen zo verschrikkelijk belangrijk om erger te voorkomen.

Huidverzorging om droge handen tegen te gaan

Want voorkomen is in ieder geval beter dan genezen en ook voor je handen is dit gezegde perfect van toepassing.

Hoe voorkom je die vervelende, schrale handen?

 • Luchtvochtigheid

  Zoals al eerder benoemd is een droge lucht, een veelvoorkomende oorzaak voor (te) droge handen. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. In de winter liggen de gemiddelden rond de 25 procent (bron: Essent) en hiermee liggen de waarden dus te laag. Een te lage luchtvochtigheid in de woning kan niet alleen zorgen voor een droge huid, maar ook voor luchtwegirritaties en schrale lippen. Een luchtbevochtiger kan in dit geval een uitkomst zijn, maar soms is het probleem al opgelost met bakjes water voor aan de radiator.

 • Kachel lager

  Ook is het geen slecht idee om de kachel soms een standje lager te zetten. Je kan jezelf lekker warm houden met een zijden plaid en een kop thee op de bank. Goed voor de portemonnee én ook nog eens heerlijk knus!

  huidverzorging

 • Niet te lang onder een (te hete) douche, of in bad

  Dit is natuurlijk wel verleidelijk. Zeker na een gure dag, maar toch is heet en lang douchen niet aan te raden. Te warm douchen onttrekt vocht aan de huid, wat deze dus droog maakt en dit is niet alleen funest voor de handen, maar ook voor het gezicht, lichaam en jouw haar.

 • Wees lief voor de huid

  Dus: vergeet niet te smeren met een goede, hydraterende handcrème. Om de crème extra goed in te laten trekken kan je zijden nachthandschoenen gebruiken. Zijde bevat zelf tevens hydraterende aminozuren wat zorgt voor extra (zijde)zachte handen.

  Tip van Silk Heaven: koop meerdere tubes handcrème en leg deze neer in de hal, bij de bank, op kantoor en  in de auto. Zo heb je er altijd één bij de hand. Ook als je geen tas bij je hebt.

 • En tot slot: zorg ook een beetje voor jezelf

  Drink voldoende, zorg voor een goede nachtrust en eet gezond. Dit alles komt je huid ten goede. Een extra tip voor een gladde huid? Een zijden kussensloop! Om niet alleen je handen, maar je hele gezicht en haar gezond en vitaal te houden!

Wat zeggen de experts over zijde?

 • Tufts University (2007)

  Gedetailleerd onderzoek geeft aan dat zijde bestaat uit strengen van proteïnen en aminozuren vergelijkbaar met die van de huid.

 • Angelica Kavouni, Harley Street Plastic Surgeon Sunday Mail

  Use silk pillowcases, they are less likely to catch fragile hair

Elke vrijdag een nieuwe (natural) beauty tip in je mailbox!

Haal elke week voordelen voor een mooie huid en haren uit onze gratis natuurlijke beauty tips. Wil je ook op de hoogte blijven, vul hieronder je e-mail adres in

Heb jij ook last van droge handen in de winter? Deel je ervaringen in een reactie voor extra huidverzorging-tips.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *